U hoeft zich op zondag 27 mei niet te vervelen! Op deze dag kunt u te voet, op de fiets of zelfs met de auto naar de 20 organisaties die op deze dag hun deuren openen. Er is veel te doen, te zien en natuurlijk te proeven. Zo zijn er prachtige exposities met kunst en foto’s te zien en kunt u verschillende heerlijke streekproducten proeven die Chaam rijk is. U kunt de Digitale flyer Chaamroute hier bekijken.

 

De volgende organisaties ontvangen u graag op 27 mei:

 

 

1. Kitty Verheul fotografie
We moeten bewuster en creatiever omgaan met ons voedsel. Dat zal bijdragen aan minder afval en een beter milieu. Ik heb voor het project “WE ARE FOOD” groente-afval gebruikt om het creatieve proces te laten zien. Met de beelden wil ik de bewustwording van voedselverspilling activeren en het creatief koken met restjes stimuleren.
Ulicotenseweg 7a, Expositieruimte

2. The Museum of Instant Images
De Europese Commissie heeft het voedselprobleem in 2014 als speerpunt op het programma gezet en de Wereldtentoonstelling van 2015 in Milaan stond in ditzelfde licht: Feeding the planet. De Internationale ook al hetzelfde thema. Ter gelegenheid daarvan is deze tentoonstelling samengesteld.
Beckershagen 15

3. Beeldentuin
De bedoeling is dat je nieuwsgierig wordt… Je wilt zien… voelen… en ervaren hoe ze ruimtelijk zijn! Op lokatie Beckershagen 17 willen wij u uitnodigen om in de tuin te komen kijken naar beelden in steen van Adele Tauw en Jan Meesters en beelden in glas van Cees Broeke.
Beckershagen 17

4. Jo’s Ontbijt-Lunch Lifestyle
Of je nu komt ontbijten of lunchen met familie of vrienden of je komt even voor een kopje koffie met ietslekkers of een borrel, bij Jo’s ontbijt lunch lifestyle voel je je altijd welkom.
Dorpsstraat 56

5. Looveringhe
Bezoekers zijn welkom om een wandeling te maken door de wild-weelderige landschapstuin van Looveringhe en even stil te staan bij een drietal poosplaatsen en het millennium-monument in de vorm van een steencirkel. Ze kunnen tevens een kijkje nemen in Pien’s atelier en in het poosprieel waar landschapsfoto’svan Jan Willem te zien zullen zijn. Nu en dan draagt Pien gedichten voor.
Legstraat 1B

6. Heemkunde Museum Ledevaert
Heemkunde Museum Ledevaert heeft een permanente expositie over de wieg tot aan het graf van de vorige eeuw. U vindt er een mooie collectie van oude landbouwwerktuigen die werden gebruikt bij het telen en oogsten van ons voedsel. U kunt er mooie herinneringen ophalen aan de keuken van vroeger.
Gilzeweg 12

7. De Witte Raaf Josje Voss
De paradijstuin van De Witte Raaf biedt rust, ruimte en eigenzinnigheid met het Chaams Hoen, de gastronomisch gedekte tafel en de prachtige kleurpotloodtekeningen van kunstenaar Henny Adank uit Breda. Bijzonder zijn de oude foto’s van De Witte Raaf. Wees welkom en geniet.
Vogelenzang 10

8. Bij Toontje Schoen Caféterras
Genieten op het platteland doe je bij Toontje Schoen met een van onze streekproducten. Vandaag is er bovendien een presentatie te zien van Manon Vermeeren over het scharrelopfokbedrijf van de familie Vermeeren. Op dit bedrijf worden eendagskuikens ontvangen, die na 17 weken als bijna volwassen scharrelleghennen naar een legbedrijf gaan om daar scharreleieren te leggen.
Ginderdoorstraat 4

9. Brouwerij de Pimpelmeesch
De naam van de Chaamse brouwerij geeft onze Brabantse levensinstelling op treffende wijze weer. Pimpelmeesch is een samenstelling van pimpelen (drinken) en meesch, dialect voor mens. Eigenlijk is een pimpelmeesch dus een vrolijke drinker. Je kunt de dorpsbrouwer aan het werk zien en iets lekkers proeven van het Smaakverbond De Baronie.
Ginderdoorstraat 4a

10. De Pelicaenhoeve
Deze hoeve is de oudst bekende bebouwing van Chaam. De monniken van Tongerlo waren eigenaar van de Pelicaenhoeve en leidden de diensten in de schuurkerk. De fundamenten van de schuurkerk zijn in 2002 per toeval ontdekt en weer zichtbaar gemaakt. Er zijn verschillende kunst-exposities te zien.
Kerkdreef 6

11. Fotoclub Chaam
De Chaamse Fotoclub is opgericht op 6 juni 2009. Met leden die het allemaal leuk vinden om te fotograferen, de resultaten samen bespreken en becommentariëren en er zo samen van te genieten. Zo willen we van elkaar leren en begrijpen waarom een foto geslaagd is of dat er mogelijk nog verbeterd kan worden.
Kerkdreef 6, expositieruimte van De Pelicaenhoeve

12. De Pelicaenhoeve
Alexandra van Kooten, afkomstig uit Chaam, heeft een grote liefde voor de keuken en heropent voor een dag Pop Up Theetuin Slow met verantwoorde streekproducten: vers gemaakt en duurzaam. Proef de thee en geniet van pure smaak.
Kerkdreef 6

13. Het Hofland minicamping
Waar eens de norbertijnen monniken rondwandelden, is nu camping ’t Hofland gesitueerd. Kom uw zintuigen testen op dit mooie historische stukje Chaam. Er staat voor u iets lekkers klaar.
Kerkdreef 2

14. De Schans
De Schans is voortgekomen uit een ouderinitiatief en omvat een woonvoorziening voor 15 personen met een verstandelijke beperking en een activiteitencentrum. Er is een kinderboerderij en een groentekas waar vrijwilligers groenten telen voor de bewoners van de Schans.
Kerkdreef 1

15. Wijngaard Dassemus
Het is onze ambitie is om een kwalitatief goede Nederlandse wijn te maken. Daarbij vraagt deze tijd om duuzaam gebruik van de grond. De wijngaard wordt daarom op biologische wijze beheerd. Er worden geen chemische bestrijdingsmidelen gebruikt. Onkruidbeheersing gebeurt mechanisch. Er wordt geen kunstmest gebruikt, we bemesten alleen met gecomposteerd plantenafval en gft-afval.
Dassemussestraat 5

16. Natuurgebieden rond Chaam
In het stroomgebied van de Chaamse Beken heb je een weids uitzicht over weilanden vol bloemen. Houtwallen en knotwilgen liggen als linten in het landschap. De beken krijgen dankzij de inzet van Waterschap Brantse Delta en Natuurmonumenten haar oorspronkelijke, slingerende loop terug.

16. Bootcamp voor Kinderen
Een wandeling in de natuur kan heel goed worden aangevuld met oefeningen en spel voor ouders en kinderen, een zg. bootcamp. Op de facebookpagina www.facebook.com/KidsbootcampChaam zijn een aantal mogelijkheden aangegeven. Op de locatie nr. 2 – Beckershagen 15 is ook een papieren versie verkrijgbaar.
Natuurgebieden bij nr. 16 op de kaart

16. Rondleiding Mark en Leij
Om 10.00 uur bij de Wijngaard Dassemus (nr. 15). Vandaar neemt de gids Frans van Rooij ons mee het Broek in. Rond 12.00 uur komen we terug bij de Dassemus alwaar we van een rondleiding door de Wijngaard genieten.
Natuurbegied Het Broek

17. Marc Gerritsen
We zijn een gezinsbedrijf met een melkstal waar de koeien 2x daags gemolken worden en de koeien in het voorjaar naar buiten gaan.
Ulicotenseweg 38

18. Jan Schoenmakers
Op ons gezinsbedrijf zijn wij in 2002 overgeschakeld van melkkoeien naar melkgeiten. Onze melk gaat naar Capra, een Belgisch melkfabriek waar ze voornamelijk zachte geitenkaasjes maken. We proberen zo duurzaam mogelijk te werken op ons bedrijf.
Meerleseweg 27

19. John Stevens
Al 20 jaar worden hier asperges gestoken. Nu vooral gespecialiseerd in huisverkoop in een uitgebreide winkel.
Goordijkstraat 4

20. Christ Vissers
Een tuinderij met asperges van de koude grond en aardbeien uit de kas. We stellen smaak en kwaliteit voorop en zijn groots door klein te blijven. Lid van het Brabants Asperge Genootschap.
Valkenburgseweg 4, Ulvenhout AC