In 2018 is Brabant de Europese Regio van de Gastronomie. De provincie Noord-Brabant en AgriFood Capital zijn initiatiefnemers van We Are Food. Ook zijn zij lid van een netwerk van Europese regio’s die het thema gastronomie en duurzaam & gezond eten op de internationale agenda willen zetten.

We genieten van eten, produceren eten met liefde en vernieuwen daarbij steeds. Vernieuwen omdat het kan én omdat het broodnodig is. We zijn trots op de rijke wereld van verhalen achter ons eten: onze tradities én innovaties. Het zit in ons DNA. We Are Food! Daarom is Brabant in 2018 “Europese Regio van de Gastronomie”. Dit jaar staat in het teken van Beter Eten in Brabant.

 

 

 

Waarom is vernieuwing nodig?
Het voedselsysteem zoals dat zich in de vorige eeuw heeft ontwikkeld voldoet niet meer. De landbouw en veeteelt putten onze planeet uit. Tegelijkertijd leidt het westerse dieet met teveel suikers, zout en verkeerde vetten tot een pandemie van overgewicht een voeding gerelateerde ziekten. Ten slotte staan we in ons haastige leefpatroon te weinig stil bij wat eten in ons dagelijks leven kan betekenen: samen koken, samen aan tafel en samen leven. Brabant gaat het anders doen! Niet alleen omdat we moeten, maar vooral omdat we willen en kunnen! Wij maken het voedsel van vandaag en morgen. Ons voedsel van de toekomst is duurzaam geproduceerd, gezond én lekker. Het drastisch veranderen van het voedselsysteem is niet makkelijk, maar wel mogelijk. Brabant zal in 2018 laten zien hoe!
Dit laat Brabant zien door middel van een thema maanden. Kijk voor de themamaanden en meer informatie over We Are Food op hun website.
In ons Brabantse DNA zit enerzijds de waardering voor een goede maaltijd en een lekker glas, anderzijds de drang en het vermogen om te innoveren. Daarom is het logisch dat Brabant in 2018 de Europese Regio van de Gastronomie is.