Er is stiekem iets bijzonders gebeurd deze zomer. De gemeente Alphen-Chaam mag meedoen als ‘keuken’ in het Europese jaar van de gastronomie. Een hele mond vol, maar het komt op het volgende neer. Noord-Brabant is in 2018 Europese regio van de gastronomie. Als slogan wordt gebruikt “We Are Food”.

Op de website www.wearefood.nl en op deze pagina van deze site kun je er meer over lezen. Brabant wil in 2018 meer aandacht voor gezond, eerlijk en duurzaam voedsel.
We genieten van eten, produceren het met liefde en vernieuwen daarbij steeds. Vernieuwen omdat het kan én omdat het broodnodig is! Zodat we óók in de toekomst kunnen blijven genieten van ons voedsel. En zodat we op tijd de omslag maken van massaproductie naar een duurzame manier van voedsel produceren en consumeren. Zodat mens, dier en omgeving in balans zijn.

Alphen-Chaam wil hier als Cittaslow gemeente graag aan meedoen. De provincie heeft bedacht dat er in 2018 8 keukens worden gevormd die ieder een specifieke maand in de belangstelling staan. Iedere keuken heeft zijn eigen onderwerp.
Voor Alphen-Chaam is het onderwerp: gemeenschap. Omdat we al ongeveer 70 Cittaslow-supporters hebben en een rijke agrarische cultuur hebben, zijn we gekozen als ‘keuken’ in de maand augustus.

In 2018 willen we als gemeente allerlei acties en activiteiten stimuleren en ondersteunen die te maken hebben met gezond, eerlijk en duurzaam voedsel. We hebben al verschillende partijen die zich gemeld hebben, ondernemers, stichtingen, verenigingen en particulieren.

Op deze site presenteren de deelnemers zich en laten we zien welke activiteiten er in 2018 op de agenda staan.

Binnen het programma We Are Food werken wij samen met het project GezondDorp in Leende.